Tweede Leo Herberghs Poëzieprijs voor Marieke Lucas Rijneveld.​​​​​​​

 Marieke Lucas Rijneveld; 

foto van Oskar de Bot-wikimedia

Marieke Lucas Rijneveld
Onderstaand een aantal foto's van Marieke Lucas Rijneveld en van de uitreiking aan haar van de Leo Herberghs Poëzieprijs 2021. De foto's werden gemaakt door Jean Schijen tijdens het evenement in Centre Céramique op zaterdagmiddag 18 september 2021 te Maastricht.
Publiek
Ondanks de coronamaatrdegelen waardoor we slechts een geselecteerd aantal gasten konden uitnodigen, was het souterrain van CC toch behoorlijk vol met poëzieliefhebbers. De medewerkers van Centre Céramique hadden de stoelen netjes op anderhalve meter afstand van elkaar neergezet. Hen zij lof daarvoor. 
Dichter in Beeld en Marieke Lucas waren heel tevreden met de opkomst.
Rechts Cis Herberghs (weduwe Leo Herberghs)
Rechts Cis Herberghs (weduwe Leo Herberghs)
Midden vooraan Frans van Wijmen
Midden vooraan Frans van Wijmen
Mevrouw Van Wijmen
Mevrouw Van Wijmen
Cis Herberghs
Cis Herberghs
Cis bij de tijd
Cis bij de tijd
Speech prof. mr. Frans van Wijmen, voorzitter jury
De voorzitter van de jury, prof. mr. Frans van Wijmen, legt uit waarom de jury, naast hem bestaande uit Peter Pluymen en René Corten, voor Marieke Lucas Rijneveld heeft gekozen. Elders op deze site vindt u het juryrapport
Prof. mr. Frans van Wijmen
Prof. mr. Frans van Wijmen
Wethouder Maastricht reikt prijs uit aan Marieke Lucas Rijneveld
De Maastrichtse wethouder van onder andere cultuur, Frans Bastiaens, reikt de prijs uit aan Marieke Lucas Rijneveld. Samen onthullen ze het zuiltje waarop het gedicht staat dat Marieke Lucas speciaal voor deze prijs heeft geschreven. Het zuiltje zal in de Lage Fronten langs een poëtisch wandelpad worden geplaatst.
Voordracht Marieke Lucas Rijnveld
Marieke Lucas Rijneveld draagt haar gedicht 'Roestbenen' voor. Ze schreef dit speciaal voor de Leo Herberghs Poëzieprijs. Ook droeg ze een aantal betoverende, nieuwe gedichten voor. 
Marieke Lucas signeert
Er stond in de pauze een lange rij voor de tafel van Boekhandel de Tribune. Niet alleen om boeken en bundels te kopen, maar ook om een handtekening van Marieke Lucas te bemachtigen in het net aangeschafte boek. Ze was gul met opdrachten.
Govert Derix
Govert Derix, essayist, schrijver, dichter en filosoof, hield een prachtige rede waarin hij de dichters aller landen opriep vooral te blijven betoveren. Hij raakt in het essay, waarvan DiB een boekje liet maken, Leo Herberghs op een betoverende manier aan en brengt daarin een verbinding aan tussen de poëzie van Leo en die van Marieke Lucas. Het essay is op deze site gepubliceerd.
Govert Derix
Govert Derix
Govert Derix overhandig Marieke Lucas zijn essay
Govert Derix overhandig Marieke Lucas zijn essay
Joep van Leeuwen International Trio
De muziek werd door het Joep van Leeuwen International Trio verzorgd. De jazz kwam tot leven door de gitaar van Joep van Leeuwen, de contrabas van Julien Fraipont en de drums van David Sommen.
Trio International Joep van Leeuwen
Trio International Joep van Leeuwen
Joep van Leeuwen
Joep van Leeuwen
David Sommen
David Sommen
Chris Prevoo (Centre Céramique)
Chris Prevoo (Centre Céramique)
Gijs van Elk (secretaris DiB)
Gijs van Elk (secretaris DiB)
Johan Dinjens (voorzitter DiB)
Johan Dinjens (voorzitter DiB)

misschien ook interessant

LHPP 2020
De eerste Leo Herberghs Poëzieprijs uit een nieuwe reeks van 5 jaren werd op 26 september 2020 uitgereikt aan Maarten van der Graaff. Het evenement werd gehouden in 'The Basement Bar' in het Students Hotel in Maastricht (Sphinxgebouw).
2020
LHPP Route Lage Fronten
Dichter in Beeld heeft, in overleg met de gemeente Maastricht, de gedichtenroute gesitueerd in de Lage Fronten. Dit is een ruig stadspark in Maastricht, nabij het Sphinxkwartier.
2020
LHPP 2023
Maud Vanhauwaert is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Leo Herberghs Poëzieprijs 2023. Mogelijk heeft u het evenement ter gelegenheid van de uitreiking aan de vorige winnaars bijgewoond en wil u dat nu weer doen. Op zondagmiddag 8 oktober 2023 vindt het plaats in het Centre Céramique te Maastricht. U bent van 14.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom. Ook als u voor de eerste keer komt.
2023
Donateurs LHPP
Een project als de Leo Herberghs Poëzieprijs kost veel geld. Inmiddels hebben een flink aantal organisaties geld gedoneerd of in het vooruitzicht gesteld. Op deze pagina gelieve u de namen van de donateurs aan te treffen.
2020
LHPP 2022
De derde Leo Herberghs Poëzieprijs is op 1 oktober 2022 uitgereikt aan Radna Fabias. Het evenement rond de uitreiking heeft plaatsgevonden in Het Centre Céramique te Maastricht. Met rond de 80 gasten is het volgens Dichter in Beeld goedbezocht, hetgeen ons deugd doet. Er is kennelijk veel belangstelling voor het werk van deze jonge dichter. 
2022
Projectplan LHPP Maastricht
Dit document behelst een projectvoorstel om te komen tot een poëzieprijs op naam (Leo Herberghs Poëzieprijs; hierna LHPP) die bestaat uit enerzijds de opdracht aan een dichter tot het schrijven van een gedicht en anderzijds de plaatsing van dat gedicht in de publieke ruimte van Maastricht.
2019
Juryrapport Maarten van der Graaff
Hier vindt u het uitgebreide juryrapport geschreven door Frans van Wijmen (voorzitter) en in verkorte versie voor gedragen door Merlijn Huntjens (jurylid). Henk Groenewegen was het andere jurylid.
2020
terug naar boven