behoorlijk veel belangstelling
behoorlijk veel belangstelling
René Corten moderator
René Corten moderator
Johan Dinjens
Johan Dinjens
Joep van Leeuwen en Roel Käller
Joep van Leeuwen en Roel Käller
wethouder Frans Bastiaens
wethouder Frans Bastiaens
Frans Budé
Frans Budé
Emma Crebolder
Emma Crebolder
Kreek Daey Ouwens
Kreek Daey Ouwens
Maud Vanhauwaert
Maud Vanhauwaert
Jet van Aalst in gesprek met  Maud Vanhauwaert
Jet van Aalst in gesprek met Maud Vanhauwaert
Het stad in mij
Het stad in mij
Govert Derix
Govert Derix

Maud Vanhauwaert; klik op foto en u gaat naar Letterregen

Winnaar LHPP 2023: Maud Vanhauwaert
Maud Vanhauwaert is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Leo Herberghs Poëzieprijs 2023 (zie het juryrapport). Ze heeft intussen de prijs geaccepteerd. Dichter in Beeld is daar heel blij mee en is er van overtuigd met haar een gerenomeerd dichter aan het lijstje van geweldige prijswinnaars te kunnen toevoegen. In 2020 won Maarten  van der Graaff deze prijs. Vervolgens Marieke Lucas Rijneveld in 2021 en Radna Fabias in 2022. Mogelijk heeft u het evenement ter gelegenheid van de uitreiking aan de vorige winnaars bijgewoond. Dichter in Beeld heeft deze evenementen als een succes ervaren en heeft op deze site er verslag van gedaan (klik hierboven op de naam van de prijswinnaar). 
Passant
Bovenstaand gedicht schreef Maud Vanhauwaert voor de LHPP 2023. Het gedicht op een roestvrij stalen plaquette werd op een zuiltje van cortenstaal geplaatst op de route geplaatst in de Lage Fronten. Als u op het gedicht klikt wordt u naar een site van RTV-Maastricht verwezen. Het zuiltje werd bij volle maan in de grond gezet. Govert Derix hintte hierop in zijn lezing: 
'Dichtwerken als verdedigingswerken. 
Terwijl er in echte oorlogen doden vallen lijkt dat bijna blasfemie. 
Toch is het feit dat hier in Maastricht militaire versterkingen zijn omgetoverd in poëtische ruimte, een teken van hoop. 
Wat op veel plaatsen nog onmogelijk lijkt - en vanuit militair standpunt misschien ook onverstandig - is hier levende werkelijkheid. 
In Maastricht is zichtbaar hoe je met je tanden de maan kunt grijpen, 
Daarom stel ik voor dat we het in staal vereeuwigde speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht van Maud Vanhauwaert bij volle maan inaugureren. En bij die gelegenheid ook de andere 'verdedingsgedichten' au Clair de la Lune op ons in te laten werken.'
Op maandag 27 november 2023 was het om 10.16 uur volle maan. Overdag dus. Op dat tijdstip hebben we de zuil geplaatst. Het was bizar slecht weer. 
RTV Maastricht moest in de stromende regen te woord worden gestaan. 'Gijs van Elk staat erbij als verlepte groente, waar hij ooit als jonge sla fier groeide'.

Govert Derix: klik op foto en u gaat naar zijn rede

Lezing Govert Derix
Govert Derix zal ter gelegenheid van de uitreiking van de LHPP 2023 aan Maud Vanhauwaert een lezing geven met de titel 'Beschermd door poëzie'. Eerder hield hij al een lezing voor de LHPP. Dat was in 2021. Ik verwijs u er graag naar. Klik op deze link 
Govert Derix
Govert Derix
Govert Derix
Govert Derix
Govert Derix
Govert Derix
Optreden Kreek Daey Ouwens en Emma Crebolder
Dichter in Beeld prijst zich gelukkig met het optreden van een drietal dichters die de Leo Herberghs Poëzieprijs wonnen. Frans Budé, Emma Crebolder en last bus not least Kreek Daey Ouwens wonnen de respectievelijk de 5e, 2e en 1e prijs in de eerste tranche van vijf prijzen. Zij kregen naast de prijs een boomstam met hun gedicht erop langs een prachtig natuurpad in Kunrade (gemeente Voerendaal). Als u op hun foto's klikt wordt u doorgeleid naar hun persoonlijke evenement, inmiddels alweer jaren geleden.
Frans Budé
Frans Budé
Frans
Frans
Frans
Frans
Emma Crebolder
Emma Crebolder
Emma
Emma
Emma
Emma
Kreek Daye Ouwens
Kreek Daye Ouwens
Kreek
Kreek
Kreek
Kreek

misschien ook interessant

Projectplan LHPP Maastricht
Dit document behelst een projectvoorstel om te komen tot een poëzieprijs op naam (Leo Herberghs Poëzieprijs; hierna LHPP) die bestaat uit enerzijds de opdracht aan een dichter tot het schrijven van een gedicht en anderzijds de plaatsing van dat gedicht in de publieke ruimte van Maastricht.
2019
Donateurs LHPP
Een project als de Leo Herberghs Poëzieprijs kost veel geld. Inmiddels hebben een flink aantal organisaties geld gedoneerd of in het vooruitzicht gesteld. Op deze pagina gelieve u de namen van de donateurs aan te treffen.
2020
LHPP 2020
De eerste Leo Herberghs Poëzieprijs uit een nieuwe reeks van 5 jaren werd op 26 september 2020 uitgereikt aan Maarten van der Graaff. Het evenement werd gehouden in 'The Basement Bar' in het Students Hotel in Maastricht (Sphinxgebouw).
2020
LHPP 2021
De tweede Leo Herberghs Poëzieprijs uit een nieuwe reeks van 5 jaar werd op 18 september 2021 uitgereikt aan Marieke Lucas Rijneveld. Het evenement vond plaats in het souterrain van Centre Céramique. Vanwege covid-19 konden slechts 45 gasten ontvangen worden. 
2021
Juryrapport Maarten van der Graaff
Hier vindt u het uitgebreide juryrapport geschreven door Frans van Wijmen (voorzitter) en in verkorte versie voor gedragen door Merlijn Huntjens (jurylid). Henk Groenewegen was het andere jurylid.
2020
LHPP Route Lage Fronten
Dichter in Beeld heeft, in overleg met de gemeente Maastricht, de gedichtenroute gesitueerd in de Lage Fronten. Dit is een ruig stadspark in Maastricht, nabij het Sphinxkwartier.
2020
LHPP 2022
De derde Leo Herberghs Poëzieprijs is op 1 oktober 2022 uitgereikt aan Radna Fabias. Het evenement rond de uitreiking heeft plaatsgevonden in Het Centre Céramique te Maastricht. Met rond de 80 gasten is het volgens Dichter in Beeld goedbezocht, hetgeen ons deugd doet. Er is kennelijk veel belangstelling voor het werk van deze jonge dichter. 
2022
terug naar boven